Polyester Malproducten

De basis voor het verkrijgen van een vorm in vezelversterkt kunststof is de mal. In een mal is het heel goed mogelijk om seriematig producten te maken. De kennis van Polyworkx, de mal en de grondstoffen is de kern van ons bedrijf waarmee wij u van dienst kunnen zijn. U heeft een idee en kennis van uw product en wij maken het. Malproducten kunnen op veel verschillende manieren geproduceerd worden. Wij hebben kennis van de handlay-up methode, de roving en vacuüm-ejectie productie.

Het maken van een mal

Voordat er een mal van polyester gemaakt kan worden moet er eerst een model gemaakt worden. Een model kan gemaakt worden uit verschillende materialen zoals MDF, PUR schuim en veel andere materialen. Het model is de basis om uiteindelijk een goed lossend product te krijgen. In samenspraak met onze projectleider wordt er eerst gekeken wat de wensen zijn van het product en of er uit de polyester mal een enkel product gelost moet worden of dat seriematig geproduceerd moet worden. Ook wordt gekeken hoe er een gedegen flensrand aan de polyester mal gemaakt kan worden. Dit bepaalt uiteindelijk hoe makkelijk het product uit de polyester mal gelost kan worden.

Hieronder ziet u ons stappenplan hoe wij te werk gaan bij het maken van een polyester mal:

Stap 1: De voorbereiding, keuze van model en mal


Een belangrijke keuze dat vooraf gemaakt moet worden is of er een enkel product uit de mal komt of dat er seriematig geproduceerd gaat worden. Dat is namelijk afhankelijk van de kwaliteit van de mal en de daarbij behorende materialen. Ook is het van belang of er een bestaande model aanwezig is waar we een mal van kunnen trekken. Of moet er vanaf tekeningen een compleet nieuw model gemaakt worden? De projectleider helpt u graag met het maken van de juiste keuze model en mal.

Stap 2: Model maken

Als er een nieuw model gemaakt moet worden bepalen we eerste de keuze van het materiaal van het model. Meestal wordt er gekozen voor CNC gefreesde model uit EPS, PU of MDF. Het model noemen we een contra mal. Deze contra mal moet dezelfde vormen, details en afmetingen hebben als het uiteindelijke eindproduct. Aan het model wordt meestal ook een flens gemaakt. Deze flens dient uiteindelijk voor het snijden van de randen en houdt de wanden van de mal in vorm.

Stap 3: Mal maken

Nadat het model helemaal qua maatvoering, detail en afwering in orde is, gaan we over tot het maken van de mal. Met speciale tooling hars wordt met glasmatten een laagdike van ca. 7-8 mm op het model aangebracht. De laagdikte is afhankelijk van model en de eisen van de mal. Aan de mal maken we meestal een flens. Dit zorgt ervoor dat de mal beter gelost kan worden omdat de mal en het model ten opzichte van elkaar op spanning gezet kan worden bij het lossen. Om gecompliceerde mallen beter te kunnen handelen wordt nadat de mal klaar is veelal een hulpframe of draaiframe geïnstalleerd.

Voordelen van een polyester mal

Een polyester mal kent veel voordelen t.o.v. een traditionele mal van hout, betonplex of staal:

  • Minder uitval van gestorte producten
  • Vormvrijer dan een traditionele of stalen mal
  • Mooi tot in het kleinste detail
  • Meer mogelijkheden met oppervlaktestructuren
  • Super glad
  • Slijtage vast
  • Sterker dan een traditionele mal
  • Vele lossingen uit 1 mal

Advies nodig bij de aanschaf van uw malproducten?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!

(graag ook uw adresgegevens in het bericht toevoegen)

Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.